Wat brengt de beurs in 2022?
Je zou het niet geloven als je alleen het wereldnieuws hebt gevolgd in het vorige jaar en niet de beursberichten, maar 2021 gaat de boeken in als één van de beste jaren voor beleggers. Althans, voor beleggers die precies de AEX-index volgen. Zo’n index is leuk als graadmeter, maar er zijn maar weinig beleggers die zich eraan kunnen meten. Ter illustratie, wie had in 2021 voor bijna 15% ASML in portefeuille? Zoveel weegt ASML namelijk mee in de AEX-index. De koers van dit aandeel is vorig jaar 78% opgelopen. Dan maakt het voor je rendement nogal uit of je dit aandeel had, of niet.
Een correcte voorspelling van de beursontwikkelingen lukt maar zelden, en je weet vooraf nooit naar wie je moet luisteren. Dat verklaart de populariteit van indextrackers (ETF’s). Beleggers kunnen daarmee eenvoudig en tegen lage kosten in een beursindex beleggen. ETF’s gaan dan ook als warme broodjes over de toonbank; in 2021 was hierin een instroom van meer dan 1 biljoen dollars (dus 1.000.000.000.000 dollars). Je moet je daarbij voorstellen dat voor iedere dollar waarmee een ETF wordt aangekocht er een dollar in het onderliggende mandje van aandelen wordt belegd. Geen wonder dat koersen oplopen!
De vraag naar aandelen wordt nog steeds aangewakkerd door de lage of zelfs negatieve rente in combinatie met een gigantisch spaaroverschot. Er staat alleen al in Nederland meer dan 400 miljard euro op spaarrekeningen en deposito’s, drie maal zoveel als aan het begin van deze eeuw toen de spaarrente nog 4% was! We hebben veel minder uitgegeven, onder andere door de Coronabeperkingen. Dit is niet uniek voor Nederland, dit fenomeen zien we in heel veel landen.

Deze ijsberg aan spaargeld is wereldwijd aan het smelten. De opwarming door een oplopende inflatie zorgt voor een versnelling hiervan. Wat dat betreft zou het best kunnen dat de gloriejaren van de beurs nog niet voorbij zijn. In de periode 1995 – 1999 liepen de aandelenkoersen jarenlang met dubbele cijfers op, ook toen onder invloed van een dalende rente. Tot het jaar 2000, toen ging de fut eruit. Oudere beleggers zullen zich de ICT-crisis (de ‘dotcom-bubble’) wel herinneren.
Zoals gezegd, aan beursvoorspellingen hoef je niet veel aandacht te besteden. De lage rente en overvloedig spaargeld zijn echter wel twee stevige pilaren onder een positief beurssentiment.
Hans Tielkemeijer